Mədə xərcənginin daha çox yayıldığı ölkələr və səbəbləri
Mədə xərçəngi nədir? - mədənin daxili səthini əhatə edən sağlam hüceyrələrin müxtəlif səbəblərdən xərçəng hüceyrələrinə çevrilməsi nəticəsində baş verən ölümcül bir xəstəlikdir. Ən çox yayılmış xərçəng növlərindən biridir və bütün dünyada rast gəlinən xərçəng növlərinin 10%-ni təşkil edir. Kişilərdə qadınlara nisbətən daha tez-tez görülür.
Statistik məlumatlar görə, mədə xərcənginin 70 faizi inkişaf etməkdə olan ölkələrdə baş verir ki, bunların arasında isə Rusiya və Yaponiya öndədir. Onkoloqlar bunun səbəbini bu ölkələrdəki yayğın, gündəlik qida rasionu ilə izah edirlər. Yaponiyanın konservləşdirilmiş, konservantlar və kimyavi əlavələrlə dolu ərzaqları, Rusiyada isə donuz ətinin mal və qoyun ətindən daha populyar olması, spirtli içkilərin yüksək dozada içilməsi və s. Eyni zamanda, hər iki ölkəyə və digər Asiya ölkələrinə xas olan qidalanma vərdişində nişastalı ərzaqların – düyü, kartof, unlu məmulatların bolluğu xərçəngi şərtləndirən əsas səbələrdir.
Sual oluna bilər ki, Türkiyə və Qafqaz ölkələrində də nişastalı yeməklər – düyü, kartof, ağ çörək boldur və daha çox istifadə olunur bəs mədə xərçəngi niyə bizim regionda da çox yayılmayıb? Bunun səbəbi kimi, regionumuzdakı əkinçilik kültünü, mövsümi tərəvəzlərdən və qoz-fındıqdan bol istifadədir, həmçinin, məsələn Türkiyə və Azərbaycanda donuz ətindən istifadə minimumdur.
Bu arada müsəlman və yəhudilərə xoş xəbər, donuz əti mal və qoyun ətinə nisbətdə orqanizmi xərçəngə daha tez təşviq edir.
Lider-media.az.